Therese Bohman (S)

Tilbage til oversigt

Therese Bohman Foto: Kajsa Göransson

THERESE BOHMAN (S) har sat et vægtig aftryk i svensk samtidslitteratur.
En nutidig Hjalmar Söderberg er hun blevet kaldt. Lavmælt og begavet har
hun skrevet sig ind i samtidslitteraturen med bøger, der ikke jagter tidsånd
og overfladespørgsmål, men er optaget af en større tilværelsesmening og den tvetydige, nuancerede verden.

Therese Bohman er aktuel på dansk med romanen Andromeda. Her bliver en ung kvinde ansat på et stort forlag og knytter snart bånd til den ældre mand-
lige forlægger. En gang om ugen spiser de frokost sammen. Men kan man det? Hvad handler forholdet egentlig om? Fortrolighed? Kunst?

Hvad tænker andre, når de ser den unge kvinde og den ældre mand hver uge sammen på Operakällarens skænkestue?

I Andromeda ryster de automatreaktionerne af sig. Deres forhold er en stille protest mod tiden af i dag.

“Der findes så mange følelser der ikke har noget navn. Det er egentlig mærke-ligt, at der ikke er dannet ord for visse af dem, men måske skyldes det at det er nemmere på den måde. Vi forstår og ordner tilværelsen ud fra det vi har ord for.”

– Fra bogen

Andromeda er en kærlighedsroman, en roman om venskaber og kvalitet, om tradition og glemsel, om forventninger til magtforhold og tendens-opportunisme.

“Gennem Bohmans øjne ser vi hvor mærkværdig og nøgen vores samtidskultur faktisk er. Og hvor meget større og rigere den kunne være.”

Svenska Dagbladet

THERESE BOHMAN (f. 1978) debuterede I 2010 med romanen Den druknade. Begge hendes to efterfølgende romaner, Den anden kvinde (2014), som blev nomineret til Nordisk Råds litteraturpris, og Aftenland (2015), som var indstillet til Augustprisen, er oversat til dansk. Den kritikerroste roman Andromeda foreligger nu på dansk.